söndag 1 maj 2011

Krakow 1/5


Detta blogginlägg är snarast att betrakta som ett litet resereportage i bild från en mycket fin vecka i Krakow tillsammans med Axel. Fotade måltider lär vara mycket frekvent förekommande på bloggar och så även här! Men en liten förvarning - bilder av betydligt mer allvarligt slag från besök i koncentrationsläger kommer lite längre ned....

Krakow är en mycket vacker stad och vi promenerade överallt - och ständigt!

Tyghallarna på Ruwnek Glüwni dvs Stora Torget!

Hästdroskor...

.... och ståtliga byggnader!

Mycket och god mat...

.... men även fikapauser !

Wavel slottet...

.... och floden Wisla som flyter genom staden

... och slottet vaktas förstås av en legendarisk drake!

Men också åska, skyfall och stängt pga påskhelg...

... då var trevligt sällskap, godis, böcker och PSP räddningen!

Auschwitz - " Arbeit Macht Frei "......En hel dag tillbringade vi i koncentrations- och förintelselägren Auschwitz och Birkenau... Mycket starka upplevelser....och foton!

Så många judar deporterades hit från hela Europa....

... och återvände aldrig.... cyklon B...

Namnmärkta resväskor... som inte behövdes för returresa....

Barnskor.....

... sovplatser..

.... ett av många vakttorn...

.... exekutionsmur....

... och gaskammare....

Efter Auschwitz for vi vidare till närbelägna förintelselägret Birkenau förvissade om att otäckare nedslag i mänsklighetens historia kunde knappast göras - men denna ödesmättade plats var en ännu värre påminnelse.....

Hela barackar på ena sidan järnvägen....

... och på andra sidan raserade i samband med befrielsen - bara skorstenarna återstår.....

Upplevelse av betydligt lättare slag, saltgruva med fantastiska utsmyckningar och polsk guide med "perfect british pronunciation" och typisk torr engelsk humor!

Världens största underjordiska kyrka helt byggd i saltsten.



Vi bodde i de judiska kvarteren Kazmierz där historiens vingslag var mycket tydliga och vi strövade runt bland synagogor, kyrkogårdar och...

... åtskilliga minnesmärken

... men överallt fanns restauranger och caféer..

... och trevliga inslag i form av fönstertittande hundar...

... udda dekorerade bilar...

.... och vårt mysiga hotell!

Middag sista kvällen - och Axel är inte killen som beställer hamburgare och stripes... Istället föll valet på marinerat ankbröst med spenatgnocci, färsk sparris och sås med vilda bär..

... och en pannacotta med jordgubbar + cappuccino var ett bra dessertval!

Sista dagen blev det för första gången lite shopping med betoning på lite ;-)

... och återigen en god lunch!

Glatt återseende! Väl hemma igen var det mysigt att träffa både "folk och fä". Nattkristallerna hade förstås vuxit mycket under veckan och de och alla vuxna hundar hade tagits väl om hand av Klara och Ulf - stort tack :-)

Nåjde och Nilas..

Nova och Naja - eller tvärtom?

Mysigt besök på Valborgsmässoafton av hela kennel Atterboms dvs Annika och Torbjörn...

... fem borderterriers (och snart en till ) och mopsen Malte!

... och idag trevligt besök från kennel Brobackens, här Linda och Rocky som är en 8,5 årig son till MULTICH Hux Flux Bror Brilliant!

....och slutligen en hälsning från stilige "Putte" som bor kvar hos uppfödaren Maria Nerdrum på kennel Freia Sin i Norge! P g a återbud väntar "Putte" på en egen aktiv familj. Putte är född i januari 2011, mycket trevlig och välanpassad för sin ålder ;-) Far är FI J(g)CH SE J(gs)CH Hux Flux Julius Juvel och mor NO U CH Freia Sin Toppris.

Sköna Maj Välkommen - underbart att vi äntligen är här!
Dagens blogginlägg är väl knappast att räkna till hundblogg utan snarare ett litet resereportage från en mycket speciell, härlig och upplevelserik vecka i Krakow tillsammans med Axel. Vi har varvat semesterliv med oerhört starka intryck och verkligen haft tid att resonera om vad vi sett och upplevt och vilka tankar, frågor och reflektioner det för med sig. För egen del blev det tydligt att jag inte hade svar på Axels kloka frågor.... för att försöka förklara eller förstå vad som egentligen hände under andra världskrigets massutrotning av judar och i viss mån även politiskt oliktänkande är verkligen omöjligt och ska så vara....
Dessa starka intryck har varvats med soliga och regniga semesterdagar i en vacker och trivsam stad. Vi har har hunnit umgås, se och göra - och äta - mycket men även haft möjlighet att vila vilket nog var mer välbehövligt än jag anat.
Hem kom vi natt mellan torsdag och fredag och lite tufft - men ändå mycket givande- var det då med en hel KBT-fredag på universitetet!
Alla hundarna hade haft en jättebra vecka med Klara och Ulf och jag är så glad över den hjälpsamheten och imponerad av att Wilma fungerar fint ihop med alla de övriga tikarna.
Mycket trevliga valpköpare på besök både lördag och söndag, Nattkristallerna kommer att få härliga liv :-)!
Glädjande resultat från dagens inofficiella utställning i Karlstad - lilla "Lovis" ( H F Lovisa Lapis Lazuli) blev BIR med matte Kristina i snöret! Stort grattis till det och extra härligt tanke på den mycket tuffa tid som varit efter höstens trafikolycka med åtskilliga operationer som följd.
Nu är jag tillbaka i stan med ett gäng små och några lite större hundar och måndagen närmar sig snabbt.....

Inga kommentarer: